首页
登录
职称英语
Which of the following is NOT true of freshmen at Peking and Tsinghua Universiti
Which of the following is NOT true of freshmen at Peking and Tsinghua Universiti
游客
2023-12-24
58
管理
问题
Which of the following is NOT true of freshmen at Peking and Tsinghua Universities?
Every September, the campuses of Peking and Tsinghua Universities brim with eager new students, the winners of China’s cutthroat education system. These young men and women possess the outlook of cosmopolitan youth worldwide. They are destined for bright futures: In a few decades, they will fill high-powered positions in government and become executives in state banks and multinational companies. But their ever-expanding career possibilities belie the increasingly narrow slice of society they represent. The percentage of students at Peking University from rural origins, for example, has fallen to about 10 percent in the past decade, down from around 30 percent in the 1990s.
China’s state education system, which offers nine years of compulsory schooling and admits students to colleges strictly through exam scores, is often hailed abroad as a paradigm for educational equity. But this reputation is built on a myth. While China has phenomenally expanded basic education for its people, quadrupling its output of college graduates in the past decade, it has also created a system that discriminates against its less wealthy and well-connected citizens, thwarting social mobility at every step with bureaucratic and financial barriers.
A huge gap in educational opportunities between students from rural areas and those from cities is one of the main culprits. Some 60 million students in rural schools are "left-behind" children, cared for by their grandparents as their parents seek work in faraway cities.
选项
A、They are winners of China’s education system.
B、They possess the cosmopolitan outlook.
C、They have narrow career possibilities.
D、They are more likely to be civil servants.
答案
C
解析
原文开篇描述了清华大学、北京大学新生的面貌、状态,由此展开对中国教育的评价。根据原文的描述,这些新生是高考的优胜者,有国际都市范儿,前程一片光明:可能做高管或公务员。只有C选项与原文意思相反,所以选C。
转载请注明原文地址:https://www.tihaiku.com/zcyy/3301499.html
相关试题推荐
AsanEnglishmaiorstudentatoneofthemostfamousuniversitiesinChina,Is
Duetothefactthatuniversitiescannotenrollallthecandidates,________tou
InterpretthefollowingpassagesfromChineseintoEnglish.Startinterpretin
InterpretthefollowingpassagesfromEnglishintoChinese.Startinterpretin
InterpretthefollowingpassagesfromChineseintoEnglish.Startinterpretin
InterpretthefollowingpassagesfromEnglishintoChinese.Startinterpretin
InterpretthefollowingpassagesfromChineseintoEnglish.Startinterpretin
InterpretthefollowingpassagesfromEnglishintoChinese.Startinterpretin
InterpretthefollowingpassagesfromEnglishintoChinese.Startinterpretin
InterpretthefollowingpassagesfromChineseintoEnglish.Startinterpretin
随机试题
WhichoneofthefollowingisNOTmentionedinthellstofthemilitaryequipmen
Intheearly1950stheresearcherswhoproducedthefirstcladglassoptical
《红楼梦》(DreamoftheRedChamber)是中国四大名著之一,创作于18世纪中叶。全书共120回,前80回的作者是曹雪芹,后40回由
不同级别资质单位可承担不同规模项目,下列()不属于一般公共建筑建设项目设计规
可引起致死性肺毒性和肝毒性的抗心律失常药物是()A:普萘洛尔 B:胺碘酮
关于石灰稳定类半刚性基层材料,下列说法正确的是()。A.高速公路和一级公路
患者,男,29岁,全身皮肤发黄,伴有发热,头痛,恶心,呕吐,舌质红,舌苔黄腻,脉
患者突然呕吐,发热恶寒,胸脘满闷,舌苔白腻,脉濡。治宜选用( )。A.藿香正气
下列哪些化合物是尿素合成的中间产物A.瓜氨酸 B.甘氨酸 C.精氨酸 D.
有关继发性结核发生的描述不正确的是A.继发性结核可以是内源性复发,也可以是外源性
最新回复
(
0
)