首页
登录
职称英语
For good or ill, globalization has become the economic buzz-word of the 1990
For good or ill, globalization has become the economic buzz-word of the 1990
游客
2025-03-22
49
管理
问题
For good or ill, globalization has become the economic buzz-word of the 1990s. National economies are undoubtedly becoming steadily more integrated as cross-border flows of trade, investment and financial capital increase. Consumers are buying more foreign goods, a growing number of firms now operate across national borders, and savers are investing more than ever before in far-flung places.
Whether all of this is for good or ill is a topic of heated debate. One positive view is that globalization is an unmixed blessing, with the potential to boost productivity and living standards everywhere. This is because a globally integrated economy can lead to a better division of labor between countries, allowing low-wage countries to specialize in labor-intensive tasks while high-wage countries use workers in more productive ways. It will allow firms to exploit bigger economies of scale. And with globalization, capital can be shifted to whatever country offers the most productive investment opportunities, not trapped at home financing projects with poor returns.
Critics of globalization take a gloomier view. They predict that increased competition from low-wage developing countries will destroy jobs and push down wages in today’s rich economies. There will be a race to the bottom as countries reduce wages, taxes, welfare benefits and environmental controls to make themselves more competitive. Pressure to compete will erode the ability of governments to set their own economic policies. The critic also worry about the increased power of financial markets to cause economic havoc, as in the European currency crises of 1992 and 1993, Mexico in 1994—1995 and South-East Asia in 1997. [br] According to the positive view, globalization can______.
选项
A、allow low-wage countries to use workers in more productive ways
B、help low-wage countries get rid of labor-intensive economy
C、enable firms to exploit bigger economies of scale
D、cause capital to shift to countries where there is greatest fund shortage
答案
C
解析
细节题。在第二段中,对全球化的一个乐观观点认为,全球化能使低工资国家从事劳动密集型工作,而能使高工资国家工人更具生产力。另外,它能使公司开发更大的规模经济,使资金流向能取得最大收益的国家,而不是困在国内收益很差的项目中。因此,只有C与此相符。
转载请注明原文地址:https://www.tihaiku.com/zcyy/4008585.html
相关试题推荐
Whatbeganwiththeinventionofthetelephonein1876hastodaybecomeagl
OnJuly15thIndiawillbecomethelatestcountrytoshutdownitsofficial
OnJuly15thIndiawillbecomethelatestcountrytoshutdownitsofficial
OnJuly15thIndiawillbecomethelatestcountrytoshutdownitsofficial
OnJuly15thIndiawillbecomethelatestcountrytoshutdownitsofficial
OnJuly15thIndiawillbecomethelatestcountrytoshutdownitsofficial
______conventionaleconomictheories,Prof.Marcuswarnedthatdevelopingcountr
Whenwomendobecomemanagers,dotheybringadifferentstyleanddifferent
Whenwomendobecomemanagers,dotheybringadifferentstyleanddifferent
Whenwomendobecomemanagers,dotheybringadifferentstyleanddifferent
随机试题
[originaltext]Somekindsofmentalskillsnaturallydecreaseaspeopleget
近读报纸,对国内名片和请柬的议论颇多,于是想起客居巴黎时经常见到的法国人手中的名片和请柬,随笔记下来,似乎不无借鉴之处。在巴黎,名目繁多的酒会
Streetsellers,particularlyindevelopingcountries,supplylargeamountso
Themostfamouscaseofananimalsaidtobecapableofcountingisthatofaho
错在停车场应按停车位标线停车,D车停在两个停车位之间,停放方式是错误的。
局域网冲突时槽的计算方法如下。假设tPHY表示工作站的物理层时延,C表示光速,S
一天下午,4岁的洋洋独自一人在幼儿园玩滑梯,由于滑梯已有损坏,他从滑梯上摔下,经
购房者有目的地到销售楼盘现场全面了解情况,参观体验样板房,记录、整理拟购房屋总体
下列说法中,正确的是( )。A.大赦既赦其刑,又赦其罪B.特赦只赦其刑
为便于追查输血不良反应的原因,血液发出后,受血者和供血者的血样保存于2-6℃冰箱
最新回复
(
0
)