首页
登录
职称英语
A full moon was shining down on the jungle. Accompanied only by an Indian gui
A full moon was shining down on the jungle. Accompanied only by an Indian gui
游客
2023-12-15
82
管理
问题
A full moon was shining down on the jungle. Accompanied only by an Indian guide, the American explorer and archaeologist Edward Herbert Thompson—thirteen hundred years after the Mayas had left their cities and made a break for the country farther north—was riding through the New Empire that they had built for themselves, which had collapsed after the arrival of the Spaniards. He was searching for Chichen Itza, the largest, most beautiful, mightiest, and most splendid of all Mayan cities. Horses and men had been suffering intense hardships on the trail. Thompson’s head sagged on his breast from fatigue, and each time his horse stumbled him all but fell out of the saddle. Suddenly his guide shouted to him. Thompson woke up with a start. He looked ahead and saw a fairland.
Above the dark treetops rose a mound, high and steep, and on top of the mound was a temple, bathed in coot moonlight. In the hush of the night it towered over the treetops like the Parthenon of some Mayan acropolis. It seemed to grow in size as they approached. The Indian guide dismounted, unsaddled his horse, and roiled out his blanket for the night’s sleep. Thompson could not tear his fascinated gaze from the great structure. While the guide prepared iris bed, he sprang from his horse and continued on toot. Steep stairs overgrown with grass and bushes, and in part fallen into ruins, led from the base of the mound up to the temple. Thompson was acquainted with this architectural form, which was piously some kind of pyramid. He was familiar, too, with the function of pyramids as known in Egypt. But this Mayan version was not a tomb, like the pyramids of Gizeh. Externally it rather brought to mind a ziggurat, but to a much greater degree than the Babylonian ziggurats it seemed to consist mostly of a stony fill providing support or the enormous stairs rising higher and higher, towards the gods of the sun and moon.
Thompson climbed up the steps. He looked at the ornamentation, the rich reliefs. On too, ghnost 96 feet above the jungle, he surveyed the scene, he counted one-two-three—a half dozen scattered buildings, half-hidden in shadow, often revealed by nothing more than a gleam of moonlight on stone.
This, then, was Chichen Itza. From its original status as advance outpost at the beginning of the great trek to the north, it had grown into a shining metropolis, the heart of the New Empire. Again and again during the next few days Thompson climbed on to the old ruins. "I stood upon the roof of this temple one morning", he writes, "just as the first rays of the sun reddened the distant horizon. The morning stillness was profound. The noises of the night had ceased, and those of the day were not yet begun. All the sky above and the earth below seemed to be breathlessly waiting for something. Then the great round sun came up, flaming splendidly, and instantly the whole world sang and hummed. The birds in the trees and the insects on the ground sang a grand Te Deum. Nature herself taught primal man to be a sun-worshipper and man in his heart of hearts still follows the ancient teaching. "
Thompson stood where he was, immobile and enchanted. The jungle melted away before his gaze. Wide spaces opened up, processions crept up to the temple site, music sounded, palaces became filled with reveling, the temples hummed with religious adjuration. He tried to recognize his task. For out there in the jungle green he could distinguish a narrow path, barely traced out in the weak light, a path that might lead to Chichen hza’s most exciting mystery: the Sacred Well. [br] According to the author, what is the first impression of the various ruins?
选项
A、They formed part of the capital of a new Mayan kingdom.
B、They were what remained of a temple to sky gods.
C、They were what was left of the new territory.
D、They were what remained of the farthest city.
答案
B
解析
细节题。第二段谈到了Thompson首次看到废墟的情形,最后一句提到“…it(the ruin)seemed to consist mostly of a stony hill…,towards the gods of the sun and moon.”可见,废墟留给人的最初印象是通往天神庙宇的阶梯,故答案为[B]。
转载请注明原文地址:https://www.tihaiku.com/zcyy/3275996.html
相关试题推荐
CampaigningontheIndianfrontierisanexperiencebyitself.Neitherthelan
ThenativepeopleofNewZealandare______.A、MaorisB、IndiansC、AboriginesD、Cel
Afullmoonwasshiningdownonthejungle.AccompaniedonlybyanIndiangui
Afullmoonwasshiningdownonthejungle.AccompaniedonlybyanIndiangui
Afullmoonwasshiningdownonthejungle.AccompaniedonlybyanIndiangui
Afullmoonwasshiningdownonthejungle.AccompaniedonlybyanIndiangui
Afullmoonwasshiningdownonthejungle.AccompaniedonlybyanIndiangui
WheredomostIndiansintheUnitedStateslivetoday?A、InIndiancommunities.B
TheoriginalinhabitantsofNewZealandwereA、theIndians.B、theMaoris.C、theA
The"firstAmericans"were______.A、theBlackSlavesB、thePilgrimsC、theIndians
随机试题
HistoricalChangesintheEuropeanArtWorld1.Europeanartists
肩胛骨下角平对A.第5肋 B.第7肋 C.第8肋 D.第9肋 E.第6肋
王某是一名软件设计师,按公司规定编写软件文档,并上交公司存档。这些软件文档属于职
以下哪项不是导致皮肌炎患儿死亡的原因A.软腭及呼吸肌受累 B.胃肠道出血 C
商业银行资产负债管理关注的净利息收益率(NIM)是指()。A.净利息收益
知识产权作为一种无形财产权,其法律特征包括()。A、财产权和人身权
普通股票是标准的股票,通过发行普通股票所筹集的资金,为股份公司()的基础。
根据我国现行的证券交易原则,下列表述中,哪一项是连续竞价时成交价格的确定原则(
团体过渡阶段成员最突出的心理反应是( )。A.怕出丑 B.阻抗 C.希望被
A.10~40U/L B.(100~300)×10/L C.3.9~6.1m
最新回复
(
0
)