首页
登录
职称英语
In the competitive model—the economy of many sellers each with a small share
In the competitive model—the economy of many sellers each with a small share
游客
2023-12-03
82
管理
问题
In the competitive model—the economy of many sellers each with a small share of the total market—the restraint on the private exercise of economic power was provided by other firms on the same side of the market. It was the eagerness of competitors to sell, not the complaints of buyers, that saved the latter from spoliation. It was assumed, no doubt accurately, that the nineteenth-century textile manufacturer who overcharged for his product would promptly lose his market to another manufacturer who did not. If all manufacturers found themselves in a position where they could exploit a strong demand, and mark up their prices accordingly, there would soon be an inflow of new competitors. The resulting increase in supply would bring prices and profits back to normal.
As with the seller who was tempted to use his economic power against the customer, so with the buyer who was tempted to use it against his labor or suppliers, the man who paid less than the prevailing wage would lose his labor force to those who paid the worker his full(marginal) contribution to the earnings of the firm. In all cases the incentive to socially desirable behavior was provided by the competitor. It was to the same side of the market—the restraint of sellers by other sellers and of buyers by other buyers, in other words to competition—that economists came to look for the self-regulatory mechanisms of the economy.
They also came to look to competition exclusively and in formal theory still do. The notion that there might be another regulatory mechanism in the economy had been almost completely excluded from economic thought. Thus, with the widespread disappearance of competition in its classical form and its replacement by the small group of firms if not in overt, at least in conventional or tacit, collusion, it was easy to suppose that since competition had disappeared, all effective restraint on private power had disappeared. Indeed, this conclusion was all but inevitable if no search was made for other restraints, and so complete was the preoccupation with competition that none was made.
In fact, new restraints on private power did appear to replace competition. They were nurtured by the same process of concentration which impaired or destroyed competition. But they appeared not on the same side of the market but on the opposite side, not with competitors but with customers or suppliers. It will be convenient to have a name for this counterpart of competition and I shall call it countervailing power.
To begin with a broad and somewhat too dogmatically stated proposition, private economic power is held in check by the countervailing power of those who are subject to it. The first begets the second. The long trend toward concentration of industrial enterprise in the hands of a relatively few firms has brought into existence not only strong sellers, as economists have supposed, but also strong buyers, a fact they have failed to see. The two develop together, not in precise step, but in such manner that there can be no doubt that the one is in response to the other. [br] What does the author think of other economists’ prediction about the outcomes of concentration?
选项
A、They have made wild predictions.
B、They failed to see the rise of merger.
C、They foresaw the appearance of strong buyers.
D、Their supposition was partially true.
答案
D
解析
推断题。末段第三句指出,工业企业集中到相对很少的一些公司手中,这种长期的趋势不仅会造就强大的卖方,这与经济学家们预想的一样,同时也会造就强大的买方,这点却是经济学家们没有看到的。可见,作者认为经济学家们的论断部分正确,故[D]为答案,同时排除[C];文中没有提到很大胆的预测和合并问题,故排除[A]和[B]。
转载请注明原文地址:https://www.tihaiku.com/zcyy/3241348.html
相关试题推荐
NewZealandhasaneconomyandculturesimilartoitsneighbor______butamuchs
Canadaisahighlydevelopedindustrialcountry.Ineconomy,itbearsthemosts
Theeconomystoppedshrinkingayearago,butAmerica’sunemploymentproblem
[originaltext]Interviewer(W)DonnyDeutsch(M)W:Anextremelycompetitivespirit
ThemajorsectorsoftheUSeconomyaremuchinfluencedby______.[br][origina
ThemajorsectorsoftheUSeconomyaremuchinfluencedby______.[originaltext]
TheIMF’sattitudetowardsthisyear’seconomyis______.[br][originaltext]
TheIMF’sattitudetowardsthisyear’seconomyis______.[originaltext](4)O
TheMexicaneconomywentoffacliffinthesecondthreemonthsof2009,wit
TheMexicaneconomywentoffacliffinthesecondthreemonthsof2009,wit
随机试题
A(11)physician,whowaslyingonhisdeathbed,wassurroundedbyseveral
[originaltext]M:Now,whatseemstobethetrouble,Mrs.Stephens?W:I’vebeen
专家们说,伴随着电视机长大的一代人,在电视机前花的时间太多,以至没有足够的时间学习了。Theexpertssaythatthegeneration
Mostearthquakesoccurwithintheupper15milesoftheearth’ssurface.But
斜拉桥主梁施工方法大体上分为()等几种A.吊装法 B.平转法 C.支架
患儿1岁,发热、咳嗽3d,嗜睡伴抽搐一次被收住院治疗。体检肛温38.5℃,前囟膨
A.阿托品 B.托吡卡胺 C.普鲁苯辛 D.山莨菪碱 E.东莨菪碱治疗晕
下列关于企业所得税收入确认时间的说法,正确的有()。A.特许权使用费收入以
某商场2019年5月零售的下列首饰中,应缴纳消费税的有()。A.翡翠项链 B
自体瓣膜感染性心内膜炎的主要致病菌是A.葡萄球菌 B.肺炎链球菌 C.草绿色
最新回复
(
0
)