首页
登录
职称英语
Socrates, the Greek philosopher of Athens, was the son of Sophroniscus, a
Socrates, the Greek philosopher of Athens, was the son of Sophroniscus, a
游客
2023-11-11
43
管理
问题
Socrates, the Greek philosopher of Athens, was the son of Sophroniscus, a sculptor. It is said that in early life he practiced his father’s art. In middle life he married Xanthippe, who is legendary as a shrew, although the stories have little basis In ascertainable fact. It is not certain who were Socrates’s teachers in philosophy, but he seems to have been acquainted with the doctrines of Parmenides, Heraclitus, Anaxagores, and the atomists. He was widely known for his intellectual powers even before he was 40, when, according to Plato’s report of Socrates’s speech in the "Apology", the oracle at Delphi pronounced him the wisest man in Greece. In that speech Socrates maintained that he was puzzled by this acclaim until he discovered that, while others professed knowledge without realizing their ignorance, he at least was aware of his own ignorance.
Socrates became convinced that his calling was to search for wisdom about right conduct by which he might guide the intellectual and moral improvement of the Athenians. Neglecting his own affairs, he spent his time discussing virtue, justice, and piety wherever his fellow citizens congregated. Some felt that he also neglected public duty, for he never sought public office, although he was famous for his courage in the military campaigns in which he served. In his self-appointed task as gadfly to the Athenians, Socrates made numerous enemies.
Aristophanes burlesqued Socrates in his play "The Clouds" and attributed to him some of the faults of the Sophists (professional teachers of rhetoric). Although Socrates in fact baited the Sophists, his other critics seem to have held a view similar to that of Aristophanes. In 399 he was brought to trial for corrupting youth and for religious heresies. Obscure political issues surrounded the trial, but it seems that Socrates was trialed also for being the friend and teacher of Alcibiades and Critias, both of whom had betrayed Athens. The trial and death of Socrates, who was given poison hemlock to drink, are described with great dramatic power in the "Apology", the "Crito", and the "Phaedo" of Plato.
Socrates’s contributions to philosophy were a new method of approaching knowledge, a conception of the soul as the seat both of normal waking consciousness and of moral character, and a sense of the universe as purposively mind-ordered. His method, called dialectic, consisted in examining statements by pursuing their implications, on the assumption that if a statement were true it could not lead to false consequences. The method may have been suggested by Zeno of Flea, but Socrates refined it and applied it to ethical problems.
His doctrine of the soul led him to the belief that all virtues converge into one, which is the good, or knowledge of one’s true self and purposes through the course of a lifetime. Knowledge in turn depends on the nature or essence of things as they really are, for the underlying forms of things are more real than their experienced exemplifications. This conception leads to a teleological view of the world that all the forms participate in and lead to the highest form, the form of the good. Plato later elaborated this doctrine as central to his own philosophy. Socrates’s view is often described as holding virtue and knowledge to be identical, so that no man knowingly does wrong. Since virtue is identical with knowledge, it can be taught, but not as a professional specialty as the Sophists had pretended to teach it. However, Socrates himself gave no final answer to how virtue can be learned. [br] Dialectic is NOT ______.
选项
A、a method of approaching knowledge
B、Socrates’s sole contribution to philosophy
C、to exam statements by pursuing their implications
D、based on the assumption that if a statement were true it could not lead to false consequences
答案
B
解析
细节理解题。对应文中第四段The method may have been suggested by Zeno of Elea,but Socrates refined it and applied it to ethical problems.因此答案是B。sole adj.唯一的
转载请注明原文地址:https://www.tihaiku.com/zcyy/3178646.html
相关试题推荐
Withthousandsofyearsofhistoryandmythology【C1】______,Athens—named【C
Withthousandsofyearsofhistoryandmythology【C1】______,Athens—named【C
Withthousandsofyearsofhistoryandmythology【C1】______,Athens—named【C
Withthousandsofyearsofhistoryandmythology【C1】______,Athens—named【C
Withthousandsofyearsofhistoryandmythology【C1】______,Athens—named【C
Withthousandsofyearsofhistoryandmythology【C1】______,Athens—named【C
Withthousandsofyearsofhistoryandmythology【C1】______,Athens—named【C
Withthousandsofyearsofhistoryandmythology【C1】______,Athens—named【C
Withthousandsofyearsofhistoryandmythology【C1】______,Athens—named【C
Withthousandsofyearsofhistoryandmythology【C1】______,Athens—named【C
随机试题
To:Allsupervisorssupervisors@haydenboutique.com>From:JulienHirschSubj
在定义域内下列函数中为增函数的是( )A.f(x)=2-x B.f(x)=-
遇高速公路限速标志标明的车速与车道行驶车速的规定不一致的,应按照车道行驶规定的车
A.涩肠固脱,温补脾肾 B.温补脾肾,涩肠止泻 C.益气固表,育阴除烦 D
出现质量事故的工程,通过分析或实践,采取上述处理方法后仍不能满足规定的质量要求或
社会保险行政部门应当自受理工伤认定申请之日起( )内作出工伤认定。A.30日
(2016年真题)小儿化食丸除消食化滞外,又能( )。A.驱虫 B.清肺润燥
在我国国民经济和社会发展规划体系中,针对重点领域和薄弱环节、关系全局的重大问题编
严重胸腹联合损伤后,必须首先处理的是( )。A.轻度血压下降 B.急性弥漫性
甲施工企业将自己中标的一项工程全部分包给不具备相应资质的乙劳务企业,合同中规定了
最新回复
(
0
)