首页
登录
职称英语
The World Bank is one of the major channels through which development aid is pas
The World Bank is one of the major channels through which development aid is pas
游客
2023-08-01
79
管理
问题
The World Bank is one of the major channels through which development aid is passed from the Industrial West to the poor and developing nations. In the last decade, important changes have taken place in the size of the Bank’s operations and in the emphasis of its lending policies. Few people would deny that the President of the Bank, Mr. Robert McNamara, has played a vital role in bringing about the changes.
What immediately strikes anyone looking at the lending figures over the last ten years is the tremendous expansion of the Bank’s loan program. This has increased from $1 billion to nearly $ 7 billion. The figure includes "hard loans" which are made at current rates of interest, and "soft loans" which are given to poor countries at concessionary (特许的) rates.
In deciding the emphasis of its lending policy, the Bank had to take into account the population explosion in poor countries. There is a strong and deeply-rooted tradition among people in these countries to have big families. The large family unit, it is believed, brings greater financial stability.
What the Bank discovered -- this was a revolutionary idea -- was that there was a link between economic and social development, on the one hand, and a reduction in birth rate, on the other. Thus, by improving basic health services, by introducing better nutrition, by increasing literacy, and by promoting more even income distribution in a poor country, a lower birth rate would be achieved. This advance in thinking persuaded the Bank to change its overall lending strategy. Where previously it had concentrated on the big infrastructure project such as dams, roads and bridges, it began to switch to projects which directly improved the basic services of a country. There was a shift from building dams to digging water holes to provide clean water.
A second reason for the change in approach was that the Bank had learned a bitter lesson from projects financed in the 1960s. Many of its capital investments had scarcely touched the lives of the urban and rural poor, nor had they created much employment. Instead, the huge dams, steel mills and so on were left as monuments to themselves.
This redirection of its lending has meant that the Bank has tended to support labor-intensive activities rather than capital-intensive ones. There is a better chance, in the first case, that its funds Mil benefit the bottom 400/0 of a country’s population. The Bank is als0 looking at ways of stimulating the growth of small businesses in many developing countries, since this would create employment opportunities for people with low incomes.
The major thrust of the Bank’s effort is directed towards improving conditions in poor countries. The Bank sees it as a moral duty of developed countries to help those living in conditions of absolute poverty. Mr. McNamara has publicly stated that he trusts "civilized people will never allow themselves to reach a stage where they will watch on their TV sets other less fortunate nations perish (死亡)."
选项
A、to improve world wide lending policies
B、to provide loans for poor developing nations
C、to finance the infrastructure construction in the developing country
D、to play a decisive role in international banking
答案
B
解析
细节题。参见第一段第一句:The World Bank...to the poor and developing nations.(世界银行是西方工业国家对贫穷的发展中国家进行发展性援助的主要渠道),以及第二段最后一句:The figure includes “hard loans”...at concessionary rates.(该借款数额包括当前利率下的“硬贷款”和针对贫穷国的特许利率下的“软贷款”。)
转载请注明原文地址:https://www.tihaiku.com/zcyy/2888157.html
相关试题推荐
Whensunlightentersadarkroomthroughtheblinds______.[br]Exhaledcigaret
ThepassagegivesageneraldescriptionoftheoriginanddevelopmentofJazz.[
ThepassagegivesageneraldescriptionoftheoriginanddevelopmentofJazz.[
ThepassagegivesageneraldescriptionoftheoriginanddevelopmentofJazz.[
ThepassagegivesageneraldescriptionoftheoriginanddevelopmentofJazz.[
Accordingtothepassage,developmentalistswouldagreewithwhichofthefollow
Accordingtothepassage,developmentalistswouldagreewithwhichofthefollow
Accordingtothepassage,developmentalistswouldagreewithwhichofthefollow
Accordingtothepassage,developmentalistswouldagreewithwhichofthefollow
______(不言而喻)thatthedevelopmentofscienceandtechnologyisvitalmthemodern
随机试题
[originaltext]M:Hi,Daphne,whatareyoubusywithtoday?W:Justsomeassignm
[originaltext]Excuseme,howfaristheairportfromhere?[/originaltext][orig
Literatureisameansbywhichweknowourselves.Byitwemeet【M1
A. B. C. D.
治疗热陷心包所致的高热、神昏、谵语,首选的药对是A.赤芍,青蒿 B.银柴胡,胡
寒湿头痛,寒湿痹痛,寒疝腹痛者,治疗宜选用A.川乌B.乌药C.小茴香D.独活E.
某混凝土试块强度值不满足规范要求,但经法定检测单位对混凝土实体强度经过法定检测后
普通地图以相对均衡的详细程度,着重表示自然地理要素和社会经济要素,具有( )。
在二十四季节气起源的黄河流域,雷声一般开始出现在3月末甚至更晚,可见,雷声开始出
()是由于市场利率变化使债券持有人再投资收益率受到影响所带来的风险。A.利率风险
最新回复
(
0
)