首页
登录
职称英语
Japan is going through a complex national identity crisis. That may be no ba
Japan is going through a complex national identity crisis. That may be no ba
游客
2023-07-20
78
管理
问题
Japan is going through a complex national identity crisis. That may be no bad thing, says a new book by an American researcher. The economy is ceased making progress, but the society is in motion. Japan is a difficult country to report on and analyze because things do not change in big, noticeable ways. They change in an increasing process, generally of small steps but which, over time, can add up to big movements. And just such a big movement seems to be taking place.
Mr. Nathan has been observing Japan since the 1960s. Whereas most people look at economic data or the comings and goings of prime ministers, he is more interested in schools, novels, comic books, and the minds of young entrepreneurs and maverick (持不同意见的) local politicians. In particular, his focus is on whether Japan’s famously cohesive, conformist society may be breaking under the strain of economic stagnation (停滞), and on how such strains have been affecting the country’s sense of purpose and of national identity.
Fractures (分裂) are what he looks for and fractures are what he finds. On balance, they are neither obviously dangerous nor obviously positive, but they are, as he says, signs of motion which could, in time, lead in unpredictable directions. The most worrying factures he writes about are in the schools where violence and truancy (逃学) have risen remarkably. Old Japan hands shrug wearily at such things, for worries about violence have long existed but have never really seemed terribly serious. Now, though, Mr. Nathan’s numbers do make the situation look grave.
Such trends appear to be symptoms of two related phenomena: a widespread feeling of disillusionment, alienation, uncertainty or plain anger, which has spread to children, too; and a gradual breakdown of old systems of discipline — part familial, part social, part legal — which, appear to prevent schools and parents from dealing effectively with children behaving in a bad way.
Japan is, in short, passing through a national identity crisis. However, there are plenty of positive aspects to it, too. One is a considerable increase in the number of actual or budding young entrepreneurs. The numbers remain modest, but are nevertheless surprisingly high given the state of the economy in recent years. Another is a new eagerness among popular writers and maverick politicians to try to define and encourage a new national pride. [br] What can we know about the school violence and truancy in Japan?
选项
A、They have been on the rise in an unnoticeable way in recent years.
B、They are tiring Japanese parents up for a long time.
C、They are not as serious as most Japanese have imagined.
D、They are obviously endangering the safety of Japanese students.
答案
B
解析
文章第三段第三和第四句提到,最令人担忧的分裂是在学校,校园暴力和逃学现象迅速增加。老一辈日本人已对此倦怠,因为对暴力的担忧长期存在,但似乎没有被高度重视。B)“它们长时间令日本家长感到精疲力竭”与原文意思相符,故为答案。文中提到校园暴力和逃学现象显著增加,A)与之矛盾,故排除。校园暴力和逃学现象显著增加说明这一现象比人们担忧的还严重,故排除C)。D)在文中未提及。
转载请注明原文地址:https://www.tihaiku.com/zcyy/2853574.html
相关试题推荐
WhatdoNationalSemiconductor,MaxwellHouseCoffee,Deloitte&Touche,and
WhatdoNationalSemiconductor,MaxwellHouseCoffee,Deloitte&Touche,and
WhatdoNationalSemiconductor,MaxwellHouseCoffee,Deloitte&Touche,and
WhatdoNationalSemiconductor,MaxwellHouseCoffee,Deloitte&Touche,and
WhatdoNationalSemiconductor,MaxwellHouseCoffee,Deloitte&Touche,and
Astheeconomicroleofmultinational,globalcorporationsexpands,theinte
Astheeconomicroleofmultinational,globalcorporationsexpands,theinte
IsthereenoughoilbeneaththeArcticNationalWildlifeRefuge(保护区)(ANWR)to
IsthereenoughoilbeneaththeArcticNationalWildlifeRefuge(保护区)(ANWR)to
IsthereenoughoilbeneaththeArcticNationalWildlifeRefuge(保护区)(ANWR)to
随机试题
Beinganintrovertisabadthing,right?Well,alotofpeopleseemtothin
So-called"greenroofs"—urbanrooftopscoveredwithgrasses,plantsandothe
Everybodyhasaresponsibilitytothesocietyofwhichheisapartandthrough
Thebesttitleforthispassageis______.[br]Whichofthefollowingstatement
采购人员按照( )的安排实施采购活动。A.采购工作说明书 B.需求文档 C
隧道侧墙开挖采用马口跳槽法施工时,马口开挖长度不宜超过()。A:2m B:4
地下水位上升将使土中自重应力减小的土层位置是( )。A、原水位以下 B、变
下列登记中,房屋登记机构应当进行实地查看的情形是( )登记A.预购商品房预告
下列场地最适合做土石坝料场的是()。A.坝肩部位的风化岩土层料场 B.坝址
(2017年真题)下列各项中,民间非营利组织应确认捐赠收入的有()。A.接受志
最新回复
(
0
)