首页
登录
职称英语
共用题干 Communications Revolution Cyberspa
共用题干 Communications Revolution Cyberspa
最全题库
2022-08-02
66
问题
共用题干Communications Revolution Cyberspace,data superhighway,multi-media-for those who have seen the future,the linking of computers, television and telephones will change our lives forever.Yet for all the talk of a forthcoming technological utopia little attention has been given to the implications of these developments for the poor.As with all new high technology,while the West concerns itself.with the"how",the question of"for whom"is put aside once again. Economists are only now realizing the full extent to which the communications revolution has affected the world economy.Information technology allows the extension of trade across geographical and industrial boundaries,and transnational corporations take full advantage of it.Terms of trade,exchange and interest rates and money movements are more important than the production of goods.The electronic economy made possible by information technology allows the haves to increase their control on global markets-with destructive impact on the have-nots. For them the result is instability.Developing countries which rely on the production of a small range of goods for export are made to feel like small parts in the international economic machine.As"futures"are traded on computer screens,developing countries simply have less and less control of their destinies. So what are the options for regaining control?One alternative is for developing countries to buy in the latest computers and telecommunications themselves-so-called"development communications"modernization.Yet this leads to long-term dependency and perhaps permanent constraints on developing countries'economies. Communications technology is generally exported from the U.S.,Europe or Japan;the patents,skills and ability to manufacture remain in the hands of a few industrialized countries.It is also expensive,and imported products and services must therefore be bought on credit-credit usually provided by the very countries whose companies stand to gain. Furthermore,when new technology is introduced there is often too low a level of expertise to exploit it for native development.This means that while local elites,foreign communities and subsidiaries of transnational corporations may benefit,those whose lives depend on access to the information are denied by it.From the passage we know that the development of high technology is in the interests of______.A:the world economy B:the rich countriesC:the scientific development D:the elite
选项
From the passage we know that the development of high technology is in the interests of______.
A:the world economy
B:the rich countries
C:the scientific development
D:the elite
答案
B
解析
文章第一段说发达国家在网络空间、数字高速公路、多媒体等高科技方面迅猛发展的同时,贫困国家的发展却并不受重视。第二段最后一句话进一步指出,电子经济的发展使得发达国家进一步控制了全球市场,从而给贫困国家造成了毁灭性的影响。第四段接着谈到贫困国家若想控制本国经济的发展,就要引进最新技术,但是这又会导致贫困国家在发展电讯事业方面长期依赖发达国家,使得本国经济受到永久的约束。由此可见,高科技的发展是符合发达国家的利益的。故选B。
由文章第石段第二句话“…little attention has been given to the implications of these developments for the poor.”可知,贫困国家的发展并没有受到足够的重视。故选A。
由文章第二段最后一句话和第三段最后一句话可知,电子经济的发展使得发达国家进一步控制了全球市场,而使发展中国家对本匡经济的控制能力相对减弱。这些都将对发展中国家造成毁灭性的影响。除此之外,由文章第四段可知,发展中国家要重新获得对本国经济的控制能力,就需要引进发达国家的先进科技,这又使得发展中国家更加依赖发达国家,从而限制了本国经济的发展。所以说,电子经济的发展之所以会对发展中国家造成毁灭性的影响的直接原因是它限制了发展中国家的经济发展。故选B。
由文章第四段最后一句话“Yet this leads to long-term dependency and perhaps permanent constraints on developing countries ' economies.”可知,如果发展中国家选择发展现代化通讯技术,那么就会导致他们长期地依赖发达国家,给本国的经济发展带来永久的制约。因此发展中国家现代通讯技术的发展将是以牺牲本国的经济独立为代价的。故选B。
通读全文可知,作者多次指出高新技术的发展在给发达国家带来巨大利益的同时,却阻碍了发展中国家的经济发展。它给发展中国家带来的将是毁灭性的影响。由此可推测出作者对通讯革命持批判态度。故选D。
转载请注明原文地址:https://www.tihaiku.com/zcyy/1503457.html
本试题收录于:
综合C题库综合类分类
综合C
综合类
相关试题推荐
共用题干 王某有一套三居室的住宅,委托该住宅附近的甲房地产经纪公司(以下简称甲
共用题干 甲房地产开发公司(以下简称甲公司)委托乙房地产经纪公司(以下简称乙公
共用题干 甲房地产开发公司(以下简称甲公司)委托乙房地产经纪公司(以下简称乙公
共用题干 甲房地产开发公司(以下简称甲公司)经过市场调研发现,某经济技术开发区
共用题干 甲房地产开发公司(以下简称甲公司)经过市场调研发现,某经济技术开发区
共用题干 甲房地产开发公司(以下简称甲公司)经过市场调研发现,某经济技术开发区
共用题干 有一块处于城市繁华商业区的熟地,面积为5000m2,规划用途为商
共用题干 有一块处于城市繁华商业区的熟地,面积为5000m2,规划用途为商
共用题干 有一块处于城市繁华商业区的熟地,面积为5000m2,规划用途为商
共用题干 有一块处于城市繁华商业区的熟地,面积为5000m2,规划用途为商
随机试题
Theproposal______,we’llhavetomakeanotherdecisionaboutwhentostartthe
Peoplewhoworkinthetheatreareverysuperstitious,andthereareanumbe
中国古建筑具有悠久的历史和辉煌的成就,是中国传统文化的重要组成部分。中国古建筑包括宫殿、民居、寺庙和园林等。它们具有明显的地域性、民族性与时代性。中国古
患者,男,22岁,骑车后摔倒,X线片示右腓骨上端骨折,未予处理,回家后右足下垂,
H1、H2、H3与O16、O17、O18六种核素,组成水的分子类型总数是:(
A.以增加心肌收缩力为主 B.增快心率和升高血压均明显 C.小剂量增加肾血流
男性,55岁。因进行性吞咽困难1个月入院。入院后被诊断为“食管癌”。术前医生要求
资产配置按照其范围不同,可以分为()。 A.全球资产配置B.股票、债
2010年12月31日,甲公司以银行存款44000万元购入一栋达到预定可使用状
运用现金流量图可以全面、形象、直观地表示现金流量的三要素,即()。A.资金数额
最新回复
(
0
)