首页
登录
职称英语
You should spend about 20 minutes on Questions 27-40 which are based on Reading
You should spend about 20 minutes on Questions 27-40 which are based on Reading
游客
2024-01-08
68
管理
问题
You should spend about 20 minutes on Questions 27-40 which are based on Reading Passage 3 below.
Assessing the Risk
How do we judge whether it is right to go ahead with a new technology? Apply the precautionary principle properly and you won’t go far wrong, says Colin Tudge.
Section 1
As a title for a supposedly unprejudiced debate on scientific progress, "Panic attack: interrogating our obsession with risk" did not bode well. Held last week at the Royal Institution in London, the event brought together scientists from across the world to ask why society is so obsessed with risk and to call for a "more rational" approach. "We seem to be organising society around the grandmotherly maxim of ’better safe than sorry’," exclaimed Spiked, the online publication that organised the event. "What are the consequences of this overbearing concern with risks?"
The debate was preceded by a survey of 40 scientists who were invited to describe how awful our lives would be if the "precautionary principle" had been allowed to prevail in the past. Their response was: no heart surgery or antibiotics, and hardly any drugs at all; no aeroplanes, bicycles or high-voltage power grids; no pasteurisation, pesticides or biotechnology; no quantum mechanics; no wheel; no "discovery" of America. In short, their message was: no risk, no gain.
They have absolutely missed the point. The precautionary principle is a subtle idea. It has various forms, but all of them generally include some notion of cost-effectiveness. Thus the point is not simply to ban things that are not known to be absolutely safe. Rather, it says: "Of course you can make no progress without risk. But if there is no obvious gain from taking the risk, then don’t take it."
Clearly, all the technologies listed by the 40 well-chosen savants were innately risky at their inception, as all technologies are. But all of them would have received the green light under the precautionary principle because they all had the potential to offer tremendous benefits — the solutions to very big problems — if only the snags could be overcome.
If the precautionary principle had been in place, the scientists tell us, we would not have antibiotics. But of course we would — if the version of the principle that sensible people now understand had been applied. When penicillin was discovered in the 1920s, infective bacteria were laying waste to the world. Children died from diphtheria and whooping cough, every open drain brought the threat of typhoid, and any wound could lead to septicaemia and even gangrene.
Penicillin was turned into a practical drug during the Second World War, when the many pestilences that result from war threatened to kill more people than the bombs. Of course antibiotics were a priority. Of course the risks, such as they could be perceived, were worth taking.
And so with the other items on the scientists’ list: electric light bulbs, blood transfusions, CAT scans, knives, the measles vaccine — the precautionary principle would have prevented all of them, they tell us. But this is just plain wrong. If the precautionary principle had been applied properly, all these creations would have passed muster, because all offered incomparable advantages compared to the risks perceived at the time.
Section 2
Another issue is at stake here. Statistics are not the only concept people use when weighing up risk. Human beings, subtle and evolved creatures that we are, do not survive to threescore years and ten simply by thinking like pocket calculators. A crucial issue is consumer’s choice. In deciding whether to pursue the development of a new technology, the consumer’s right to choose should be considered alongside considerations of risk and benefit. Clearly, skiing is more dangerous than genetically modified tomatoes. But people who ski choose to do so; they do not have skiing thrust upon them by portentous experts of the kind who now feel they have the right to reconstruct our crops. Even with skiing, there is the matter of cost effectiveness to consider: skiing, I am told, is exhilarating. Where is the exhilaration in GM soya?
Indeed, in contrast to all the other items on Spiked’s fist, GM crops stand out as an example of a technology whose benefits are far from clear. Some of the risks can at least be defined. But in the present economic climate, the benefits that might accrue from them seem dubious. Promoters of GM crops believe that the future population of the world cannot be fed without them. That is untrue. The crops that really matter are wheat and rice, and there is no GM research in the pipeline that will seriously affect the yield of either. GM is used to make production cheaper and hence more profitable, which is an extremely questionable ambition.
The precautionary principle provides the world with a very important safeguard. If it had been in place in the past, it might, for example, have prevented insouciant miners from polluting major rivers with mercury. We have come to a sorry pass when scientists, who should above all be dispassionate scholars, feel they should misrepresent such a principle for the purposes of commercial and political propaganda. People at large continue to mistrust science and the high technologies it produces, partly because they doubt the wisdom of scientists. On such evidence as this, these doubts are fully justified.
Questions 27-32
Do the following statements agree with the information given in Reading Passage 3? In boxes 27-32 on your answer sheet, write
TRUE if the statement agrees with the information
FALSE if the statement contradicts the information
NOT GIVEN if there is no information on this [br] All the other inventions on the list were also judged by the precautionary principle.
选项
A、真
B、假
C、Not Given
答案
A
解析
利用顺序原则和细节信息“other inventions”定位于原文第七段。原文这里提及,按照一些科学家的说法,其他的发明创造的诞生会因“precautionary principle”而受到阻碍,但是作者认为如果“the precautionary principle had been applied properly”,这些发明创造是可以通过检验的,也就是说它们都会被“precautionary principle”所“judge”。题目与原文是同意表达,所以正确答案为True。
转载请注明原文地址:https://www.tihaiku.com/zcyy/3343916.html
相关试题推荐
Scientistsshouldhopethefaultsintheirtheorieswillbe_______theirpeers
Thoughmanyprofessionalbookreviewerswouldagreethatcriticismshouldbe(i)
Individualfreedomofthoughtshouldbe(i)______moreabsolutelythanindividua
Thebreathingspellprovidedbythe____armsshipmentsshouldgiveallthecomb
Her____shouldnotbeconfusedwithmiserliness;aslongasIhaveknownher,s
Peopleshouldnotbepraisedfortheirvirtueiftheylacktheenergytobe(i)_
Becausenocomprehensive____existregardingpersonalreadingpractices,wedo
Despiteitsmany(i)________,thewhole-languagephilosophyofteachingreading
Theaccusationswebringagainstothersshouldbe(i)______ourselves;theyshou
PART1Theexaminerwillaskyouquestionsaboutyourself,suchas:——What’syo
随机试题
下列关于新能源的说法正确的是()。A.新能源的各种形式都是间接地来自于太
澳门历史城区是中国境内现存最古老、规模最大、保存最完整、最集中的中西特色建筑共存
对药物胃肠道吸收无影响的是A.胃排空的速率 B.胃肠液pH C.药物的解离常
简支梁受分布荷载如图示,支座A、B的约束力为( )。
在确定物业服务企业的费用分摊时,不应考虑()。A:物业服务企业的主营业务和兼营
患者男性,29岁,阴茎头部出现下疳两个月就诊。有不洁性接触史。临床诊断为梅毒。立
根据《劳动合同法》劳动合同期限一年以上不满三年的,试用期不得超过( )。A.4
按《建设工程工程量清单计价规范》(GB50500-2013)规定,工程量清单的组
患者,男性,30岁。体检时发现精索静脉曲张。关于精索静脉曲张,错误的是A:原发性
依据《生产安全事故报告和调查处理条例》的规定,事故发生单位负责人接到事故报告后,
最新回复
(
0
)